duminică, 19 ianuarie 2014

Ecler cu crema de vanilie si glazura de ciocolata

  • Ingrediente

    Pentru aluat:
    500 ml apa
    250 g margarina la pachet
    50 g zahar tos
    360 g faina
    6 oua
    un praf de sare
    Pentru crema de vanilie:
    4 oua
    270 g zahar tos
    200 g faina
    750 ml lapte
    5 pliculete de vanilie
    Pentru glazura:
    120 g ciocolata cu lapte
    70 g de margarina
    1 linguri de apa
    2 linguri de ulei
    2 linguri cacao
     
  • Mod de preparare

    Aceasta reteta de ecler cu crema de vanilie si glazura de ciocolata este delicioasa. Pentru a pregati aceasta reteta de prajitura trebuie sa pregatiti intai aluatul.
    Pentru prepararea aluatului, punem apa intr-un castron (sau o cratita, insa NEAPARAT folosim un vas care poate sa fie pus pe flacara), adaugam margarina necesara si lasam pe foc pana se topeste margarina. Dupa ce margarina s-a topit, adaugam zaharul tos, un praf de sare si amestecam pana zaharul se topeste.
    Cand zaharul s-a topit, tragem castronul de pe foc si adaugam faina toata odata si o amestecam cat mai repede si bine cu o lingura de lemn, pana se incorporeaza complet si se formeaza o coca tare, nelipicioasa. Lasam coca sa se raceasca pana ajunge cat de cat la temperatura camerei, apoi adaugam ouale treptat, pe rand, amestecand dupa fiecare ou pana se inglobeaza complet in coca respectiva (deci nu punem ouale toate deodata,ci le punem rand pe rand).
    Tapetam o tava cu hartie de copt si din coca obtinuta se formeaza eclere lunguiete, cu ajutorul posului sau, de cele mai multe ori, eu le iau cu o lingura si formez cate o biluta si pun in tava, din loc in loc, nu chiar una langa alta (puteti folosi un cleste de inghetata, da o forma rotunda eclerelor si arata mai bine. Unii le numesc Choux a la creme, dar reteta este identica, numai forma difera). Punem tava in cuptorul preincalzit si lasam la copt 25-30 minute pana devin usor rumenii. Dupa ce s-au copt, scoatem eclerele si le lasam sa se raceasca complet, abia apoi le vom umple cu crema.
    Dupa ce eclerele s-au racit, le taiem pe mijloc cu un cutit, nu de tot, ci atat cat sa se mai tina intr-o parte si le umplem cu crema de vanilie, folosindu-ne de sprit, sau de o lingura. 

    Pentru prepararea cremei, spargem ouale, le punem intr-un castron si le batem bine cu telul. Cand ouale sunt bine batute, adaugam zaharul tos, pliculetele de zahar vanilinat si batem din nou cu telul compozitia pana la omogenizare., dupa care adaugam faina si amestecam din nou. Turnam si laptele si amestecam pana se omogenizeaza bine. Dupa ce am incorporat toate ingredientele, punem vasul cu fundul intr-o cratita cu apa si lasam cre,a astfel obtinuta sa fiarba pe baie de aburi pana se ingroasa, circa 15 minute. Daca aveti ghinionul si nu vi se ingroasa crema, puneti vasul cu crema direct pe flacara, dar amestecati continuu, ca sa evitati afumarea si prinderea pe fundul cratitei, si eventual mai adaugati 1-2 linguri de faina in compozitie,dupa care amestecati cu telul foarte repede pentru a nu se forma cocoloase. 

    Pentru glazura, luam o craticioara, rupem in ea ciocolata bucatele, adaugam margarina, apa si uleiul, in cantitatile necesare si punem craticioara cu toate aceste ingrediente pe foc, la fiert, pe baie de aburi, pana se topesc toate si se obtine o compozitie omogena. Peste compozitia rezultata mai adaugam 2 linguri de cacao si amestecam cu un tel pentru a nu se face cocoloase pana se dizolva cacaoa. Nu folosesc glazura din comert din cauza ca e prea subtire. in glazura rezultata inmuiem eclerele pana la jumatate, apoi le punem pe un platou, sau pe o tava si sunt gata de servit. 

    Ponturi:

    - aluatul acesta oparit e chiar nepretentios si probabil ca multe din retetele care circula sunt la fel de bune, insa parerea mea este ca cel mai important este cuptorul, alaturi de temperatura de coacere (eu l-am incins la 210, maxim 220 grade).
    - este de preferat a se folosi telul in forma de para pentru ca desface bine cocoloasele.
    - daca optati sa realizati eclere lunguiete, nu e nevoie sa folositi un varf stelat, mai ales daca doriti sa glazurati eclerele cu ciocolata este de preferat sa aiba suprafata neteda, caz in care veti opta pentru un varf simplu, cu deschizatura rotunda.
    - pentru umplutura puteti opta pentru frisca, ciocolata sau oricare alta aroma de crema, iar in loc de glazura le puteti pudra cu zahar praf. 

  • Mod de servire

    Daca presarati putina ciocolata rasa peste eclerele cu crema de vanilie sau pur si simplu printre ele, pe platou, veti capata un aranjament deosebit si va veti surprinde musafirii atat prin aspect, cat si prin gustul delicios al eclerelor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

AdSense