miercuri, 22 ianuarie 2014

Tocanita de cartofi cu costite afumate

Tocanita de cartofi cu costite afumate. Imagini pas cu pas pentru tocanita de cartofi cu costite afumate

1.5 kg cartofi fainosi
300 gr costite afumate
1 ceapa mare
1 ardei gras rosu
2 lingurite boia dulce
1 varf cutit boia iute
3 foi de dafin
1/2 legatura patrunjel
1 lingura ulei
sare, piper negru
Portii: 4
  1. Se taie costitele bucati individuale (intre oase). Se prajesc in uleiul incins pana se rumenesc usor pe toate partile si isi lasa parte de grasime. Se scot pe o farfurie.
  2. In grasimea ramasa se adauga ceapa si ardeiul tocate marunt. Se calesc la foc mic timp de 10 minute, pana sunt foarte moi.
  3. Se trage oala de pe foc si se adauga dafinul, boiaua si piper negru. Se amesteca bine.
  4. Se pun costitele inapoi in oala, se adauga sare dupa gust si se acopera cu 1.5 l apa. Se aduce la fierbere. Se fierbe cu capac timp de 1 ora (sau pana incercati o costita cu furculita si carnea se desprinde usor de pe os).
  5. Se adauga cartofii curatati si taiati cuburi. Trebuie sa fie suficienta apa in oala cat sa acopere cartofii. Daca nu este destula, adaugati putina apa fierbinte cat sa cuprinda cartofii.
  6. Aduceti la fierbere. Fierbeti fara capac timp de 20-30 minute (pana cartofii sunt facuti).
  7. Adaugati patrunjelul tocat fin. Lasati sa stea cateva ore si sosul se va ingrosa. Este mai buna dupa cateva ore sau reincalzita.

Chiftelute marinate

Chiftelute marinate


Chiftelute marinate. Imagini pas cu pas pentru chiftelute marinate
Ingrediente pentru Chiftelute marinate
Chiftelute
500 gr carne tocata (de porc sau mixta vita+porc)
2 catei usturoi
1 felie de paine fara coaja inmuiata in lapte
1/4 legatura patrunjel
1 ou
sare, piper
Sos de rosii
250 ml bulion
120 ml supa
2 linguri rase faina
1 ceapa
1 catel usturoi
1 lingurita zahar
1 lingurita otet
1 foaie dafin
1/4 lingurita cimbru uscat
sare, piper negru
30 gr unt
1 lingura ulei
Chiftelute marinate - Preparare
  1. Chiftele: se amesteca carnea cu patrunjelul tocat, usturoiul strivit, oul batut, miezul de paine stors si sfaramat, sare si piper dupa gust. Cu mainile umede se modeleaza chiftele mici (cat o nuca).  Intr-o tigaie se incinge ulei de cca 1 deget si se prajesc chiftelutele pe ambele parti pana sunt rumene. Prajiti-le in mai multe ture, nu le inghesuiti in tigaie. Se scot chiftelele pe o farfurie cu servetele de hartie sa absoarba grasimea.
  2. Sos: intr-o craticioara se topeste untul cu uleiul. Cand e incins se adauga ceapa tocata marunt si usturoiul strivit. Se calesc pana ceapa se inmoaie.
  3. Se adauga faina si se amesteca bine pana faina e absorbita in grasime. Stingem totul cu bulion si supa, amestecand cu telul. Se fierbe pe foc mic, amestecand des cu telul, pana sosul capata consistenta. Daca sosul se ingroasa prea tare (trebuie sa curga de pe lingura; cum se ingroasa depinde de consistenta bulionului vostru), mai adaugati putina supa.
  4. Strecurati sosul printr-o sita fina, apasand pe ceapa sa extrageti tot lichidul.
  5. Se adauga condimentele (dafin, cimbru, sare, piper), zaharul si otetul. Amestecati si fierbeti la foc mic 5 minute. Gustati sosul si in functie de cum a fost de acrisor bulionul vostru, vedeti daca mai trebuie sa adaugati zahar sau otet.
  6. Asezati chiftelele in sos si mai dati cateva clocote impreuna. Puneti capacul pe craticioara si lasati sa stea asa 10-15 minute.
    * eu pun doar vreo 15 chiftelute in sos, restul le mancam cu mustar cat sunt fierbinti
  7. Se servesc cu piure de cartofi, presarate cu patrunjel si daca doriti, adaugati o lingura de smantana alaturi.

luni, 20 ianuarie 2014

Prajitura "Racoare intre biscuiti"

  • Ingrediente

    Un blat din:
  • 5 oua
  • 5 linguri de zahar
  • 5 linguri de faina
  • esenta
      Crema:
  • 500 ml smantana
  • 2 pliculete de gelatina
  • 300 g branza proaspata de vaci
  • 2 linguri dulceata de zmeura
  • 100 g zahar pudra
  • o mana de zmeura proaspata
  • cateva capsuni proaspete si parfumate
       Sirop:
  • 200 ml apa
  • 10 linguri de zahar
  • cateva linguri de coniac de buna calitate sau lichior din fructe de padure
       Decor:
  • 200 g biscuiti rotunzi fragezi
  • glazurati in ciocolata
  • cateva capsuni
  • zmeura
  • Mod de preparare

    1. Se prepara blatul (pentru o forma etasabila de tort cu diametrul de 26 cm) mixand albusurile cu un praf de sarea apoi cu zaharul pana se intaresc. Se incorporeaza galbenusurile zdrobite, esenta si faina turnata in ploaie. Se toarna aluatul in forma de tort si se coace cca.30 min. la foc potrivit. Se lasa sa se raxeasca apoi se taie pe orizontal ,in 2 discuri.
    2. Se prepara siropul dand in cateva clocote apa cu zaharul apoi la sfarsit, dupa ce stingem focul, se adauga coniacul sai lichiorul. Se lasa sa se raceasca bine.
    3. Se prepara crema mixand bine branzica cu smantana si zaharul pudra apoi se incorporeaza si gelatina hidratata in apa rece si topita la bain marin.
    4. Se monteaza prajitura in forma in care am copt blatul astfel:
    se aseaza primul disc din blat insiropat bine apoi se fixeaza biscuitii pe marginea formei, se toarna crema de branzica, se presara bucati taiate de capsuni si zmeura proaspata, se toarna si dulceata in fir subtire pe toata suprafata cremei apoi se vine cu al 2-lea disc si el bine insiropat. Se preseaza usor cu degetele si se da la rece 2 ore.
    Se decoreaza deasupra cu ciocolata topita, cu capsuni trase in ciocolata si zmeura. Se mai da la rece inca 30 de minute dupa care se desface forma si se transfera prajitura pe platou. Se serveste portionata in felii subtiri.
    Pofta buna!
  • Mod de servire

    Prajitura Racoare intre biscuiti se serveste de la frigider.

Tarta de visine cu crema si bezea

  • Ingrediente

    Ingrediente pentru aluatul de tarta:
    - 250 grame unt (eu am folosit unt cu 65%grasime)
    - 200 grame zahar pudra
    - 4 galbenusuri
    - 4 linguri lapte
    - 500 gr faina
    - esenta de vanilie

    Ingrediente pentru crema:
    - 75 grame unt
    - 75 grame zahar
    - 75 grame faina
    - 1 ou
    - esenta de vanilie

    Bezeaua:
    - 4 albusuri
    - 3-4 linguri de zahar pudra

    Umplutura
    - 1 kg de visine (fara samburi)
    - 3-4 linguri de zahar tos
  • Mod de preparare

    La tarte, intotdeauna se incepe cu prepararea aluatului, deoarece trebuie sa stea la frigider cel putin jumatate de ora.

    Drept urmare, untul taiat cubulete cat mai mici se mixeaza cu zaharul pudra, dupa care de adauga ouale, unul cate unul si se va obtine o crema omogena. Se incorporeaza faina si apoi se adauga laptele si esenta. Se omogenizeaza aluatul, si se strange usor cu mainile pana se formeaza o bila, pe care o acoperim cu o folie de plastic si o dam la rece pentru minim 30 de minute.

    Crema:
    Untul, se mixeaza bine cu zaharul pudra si faina, dupa care se incorporeaza oul batut si esenta.
    Crema trebuie sa stea la frigider pt cateva ore, dar eu o pun in frigider pentru 30 de minute.

    Visinele se spala bine, apoi se scurg si se scot samburii.
    Intr-o oala teflonata (nu foarte mare) se caramelizeaza zaharul (eu am pus zahar brun, ca mi se pare mai gustos), dupa care se adauga visinele, cu tot cu zeama pe care si-au lasat-o. Nu va speriati cand va incepe sa sfararie si sa se intareasca zaharul. Acesta este un rezultat al diferentelor mari de temperatura dintre zaharul fierbinte si visinile reci.

    Se dau in 2-3 clocote, dupa care se scot si se scurg. Sa nu aruncati zeama lasata de visine, deoarece puteti obtine un sos delicios daca o fierbeti pana incepe sa se ingroase.

    Se incalzeste cuptorul la 180 de grade, si intre timp se trece la asamblarea tartei.
    Tava se unge cu putin ulei si de tapeteaza cu faina. Nu am mentionat ca tava mea are un diametru de aprox30 cm.

    Aluatul se intinde pe toata suprafata tavii, inclusiv pe pereti si un pic pe margini. Se intinde crema pe toata suprafata tartei, se aseaza usor visinele scurse bine, si se da la cupptor pentru 15-20 de minute.
    Cand tarta a inceput sa prinda putina culoare pe margini, se scoate tava, si se intinde bezeaza (albusurile mixate cu zaharul pudra si un praf de sare) si se mai da la foc pentru inca 10-15 minute. Cand bezeaza s-a rumenit pe deasupra, se scoate tarta si se lasa sa se raceasca.
    Cand se serveste se pudreaza cu zahar, si se poate orna su sosul obtinut din zeama visinelor.

    Atentie la bezea, daca este prea cald in casa, posibil sa se lase albusurile, si sa nu mai fie asa pufoase. Nu va faceti griji, ca va iesi la fel de gustoasa.
  • Mod de servire

    Serviti tarta de visine cu bezea pudrata cu zahar.

Panna cotta cu capsuni

  • Ingrediente

    Panna cotta :
    1 l frisca lichida
    400 gr lapte
    100 gr zahar
    30 gr gelatina granule

    Gelatina de capsuni:
    1,5 kg de capsuni
    30 gr gelatina
    400 gr dulceata de capsuni
  • Mod de preparare

    Panna cotta:
    Frisca, laptele si zaharul se pun la foc 1-2 min.
    Gelatina se hidrateaza in putin lapte rece si apoi se adauga peste amestecul de frisca.
    Am asezat paharele inclinate pe o parte (am vazut pe mai multe bloguri, mi-a placut si mi s-a parut usor de realzat), am pus cu ajutorul unei palnii amestecul de frisca si am dat apoi la rece cam 4 ore.
    Gelatina de capsuni:
    Fructele spalate, curatate de codite le-am pus in blender, am adaugat si dulceata de capsuni si am mixat totul. Am hidratat gelatina in putina apa pe care apoi am incalzit-o pe aburi ca sa se dizolve si am adaugat-o in capsunile bleduite.
    Am pus peste panna cotta rece, intarita, sucul de capsuni si am pus din nou la rece cam 2 ore paharele.
  • Mod de servire

    Panna cotta cu capsuni se serveste rece.
    Pentru decor am folosit cateva boabe de zmeura proaspat culese din gradina si o frunzulita de menta.

Tarta cu jeleu de zmeura si mascarpone

  • Ingrediente

    Pentru blat:
    120 gr unt
    1 ou
    70 gr zahar
    1 lingurita praf de copt
    1 praf de sare
    230 gr faina
    Pentru jeleul de zmeura:
    200 gr zmeura congelata
    3-4 linguri zahar
    2 linguri amidon
    Pentru crema cu mascarpone:
    250 gr mascarpone
    250 ml lapte
    3 linguri amidon
    3 linguri zahar
    2 linguri zahar pudra
    1 lingura gelatina
    1 pastaie de vanilie
    40 gr ciocolata cu lapte
    zmeura pentru decor
  • Mod de preparare

    Blatul:
    Intr-un bol punem untul, oul, zaharul si le amestecam bine cu mana.
    Adaugam praful de copt, sarea, apoi faina in ploaie si framantam pana obtinem un aluat omogen.
    Formam o bila din el, il invelim in folie alimentara si il dam la frigider pentru 30 de minute.
    Dupa ce a stat la frigider, presaram masa de lucru cu faina si cu ajutorul unui sucitor intindem o foaie subtire.
    Ungem o tava de tarta cu margarina, o tapetam cu hartie de copt si punem foaie.
    O asezam bine, presam marginile si o intepam cu furculita.
    Introducem tava in cuptorul incins pentru circa 20 de minute pana blatul este rumenit.
    Il scoatem cand este gata si il lasam sa se raceasca.
    Jeleul de zmeura:
    Zmeura congelata o punem in blender si o maruntim.
    Intr-o cratita turnam zmeura, zaharul si le trasferam pe foc pana acesta din urma se topeste.
    Amidonul il dizolvam cu 2-3 linguri de apa, apoi il punem peste zmeura.
    Amestecam bine, lasam sa dea cateva clocote pana se ingroasa putin.
    Il rasturnam fierbinte peste blat si dam la frigider sa se inchege.
    Crema cu mascarpone:
    Intr-un bol amestecam amidonul cu 3 linguri de zahar si putin lapte.
    Le omogenizam apoi punem semintele de la o pastaie de vanilie.
    Restul de lapte il punem la fiert cu pastaia de vanilie.
    Cand da in clocot laptele turnam amestecul cu amidon si invartim la foc mic pana se ingroasa ca o budinca.
    Luam de pe foc, aruncam pastaia de vanilie, acoperim cu o folie si lasam sa se raceasca.
    Intr-un bol mixam mascarponele cu zaharul pudra, apoi incorporam cate putin din crema de vanilie racita.
    Gelatina o punem la hidratat cu 2-3 linguri apa rece, apoi o dizolvam pe baie de aburi si o incorporam in crema.
    Scoatem tarta din frigider si peste jeleu punem crema, o nivelam si o dam iar la rece.
    Ciocolata o radem cu un curatator de legume sa obtinem mici carlionti pe care ii presaram peste tarta.
    Decoram cu zmeura.
    Sa aveti pofta!
  • Mod de servire

    Servim tarta cu jeleu de zmeura si mascarpone rece.

Inimioare zmeurate

  • Ingrediente

    2 blaturi din cate:
  • 5 oua
  • 150 g zahar
  • 125 g faina
  • 25 ml ulei
  • un praf de sare ,esenta

    crema:
  • 300 g branza proaspata de vaci
  • 150 g smantana
  • 100 g zahar pudra vanilat
  • un pliculet de gelatina
  • 5 linguri dulceata de zmeura

    Glazura:
    serbet de zmeura sau zahar vanilat
  • Mod de preparare

    1. Se prepara blaturile separat din cate 5 albusuri batute spuma tare cu un praf de sare si zaharul, se incorporeaza si galbenusurile frecate un pic cu uleiul si esnta apoi se adauga faina cernuta inainte
    Se tapeteaza tavile cu hartie pentru copt apoi se toarna aluaturile si se coc fiecare cate 20 de minute la foc potrivit. Se desprind de hartie cu ajutorul unei lame mai lungi de cutit si se lasa sa se raceasca.
    2. Se freaca bine branzica cu zaharul vanilat si cu smantana apoi se aduga si gelatina hidratata la inceput cu 75 ml apap rece apoi topita (nu fiarta) la bain marin. Se aduga in amestecul de branzica in fir subtire.
    3. Se aseaza primul blat in tava in care l-am copt, se toarna amestecul de branzica ,se toarna cu lingurita dulceata de zmeura pe toata suprafata prajiturii apoi se acopera cu cel de-al 2 lea blat, se preseaza usor cu mana si se da la rece cel putin 2 ore. Se taie prajitura cu un decupator sub forma de inimioara apoi se glazureaza cu serbet de zmeura.
    Pofta buna!
    1.Datorită valvei ajustabile pentru controlul presiunii, ingredientele îşi păstrează valorile nutritive
    2.Vasul de 2 mm grosime conduce căldura uniform şi previne arderea mâncării.
  • Mod de servire

    Prajitura cu jeleu de zmeura si crema de branza se serveste de la frigider.

AdSense