Cum Sa Mancam Sanatos

Cum sa mincam sanatos

Cum sa mincam sanatos
Mâncăm pentru a trăi !
"A manca sanatos" inseamna sa mananci echilibratNiciun aliment nu poate contine singur toate nutrimentele de care aveti nevoie. O alimentatie echilibrata presupune acoperirea nevoilor corpului in ce priveste nutrimentele si energia.
Daca  vei efectua cateva schimbari in alegerea alimentatiei zilnice vei reusi cu siguranta sa-ti imbunatatesti nivelul energetic si sa-ti prelungesti viata implicit.
Consuma regulat alimentele care contin fibre si antioxidanti ca de exemplu: ovazul, orezul brun, cerealele integrale, broccoli, dovlecel, legumele cu frunze verzi, cartofii, fasolea si toate fructele. Acestea va vor ajuta la scaderea colesterolului, vor ajuta digestia si vor regla nivelul de zahar din sange si a nivelului de insulina si reduce consumul de calorii.
Specialistii au elaborat o reprezentare sub forma unei corabii a ceea ce ar trebui consumat din punct de vedere al alimentatiei globale. A fost denumita corabia alimentara si va propune sa efectuati urmatoarele schimbari in alimentatia dumneavoastra:1. Consumati cel putin 5 fructe (2) si legume (1) pe zi, sub toate formele (ca atare sau preparate - crude, fierte, uscate, conservate) la fiecare masa.

2. Mariti aportul de feculente (3): adica alimente cerealiere complete (au continut bogat in fibre), leguminoase, cartofi etc. Inlocuiti painea alba cu cea integrala.
3.Micsorati consumul de zahar (4) si de alimente dulci (ciocolata, prajituri,sucuri, patiserie etc.)
4. Din gama lactatelor (5) consumati 3 produse pe zi alternand sortimentele alegand branzeturile mai putin grase si mai putin sarate.
5. O data sau de doua ori pe zi consumati carne, peste (6) si fructe de mare sau oua alternandu-le in cantitati limitate si mai putin grase. Mancati peste cel putin de doua ori pe saptamana.
6. Limitati consumul de grasimi totale (7) (lipide totale) si mai ales consumul de grasimi saturate (mezeluri,unt,sosuri, patiserie etc.) Trebuie privilegiate materiile grase de origine vegetala (8): uleiul de masline si cel de rapita.
  Alimentaţie sănătoasă

Sfaturi simple pentru o alimentaţie sănătoasă:

1. Renunta la salata cu capatana in favoarea salatei simple. Salata normala are mai multe vitamine si minerale cum ar fi: vitaminele A si C, B1, B2, calciu si potasiu. De asemenea, are mai multe fibre.
2. Consuma orez brun si nu orez alb. In mod natural, orezul brun are mai multe fibre si riboflavina (vitamina B2) si mai putin zahar decat orezul alb. Este digerat mai incet si este mult mai săţios.
3. Renunta la painea alba in favoarea celei integrale. Painea integrala si painea cu seminte au mai multe fibre, fier si potasiu. Felie cu felie, ele sunt mult mai satioase si satisfacatoare decat painea alba.
4. Bea cat mai multe ceaiuri: negru, verde si de plante, in locul apei minerale. Aceste ceaiuri contin antioxidanti si substante care iti imbunatatesc starea de sanatate. Spre deosebire de apa carbogazoasa, in cazul ceaiurilor poti controla continutul de zahar.
5. Alege cereale integrale si cereale de tarate in locul celor cu un continut ridicat de zahar. Cerealele cu tarate naturale au mai multe proteine, fibre, calciu, fier, vitamina A, vitamina B1, B2 si B3, decat cerealele semipreparate. Pe de alta parte, au mai putin zahar, se digera mai incet si sunt mult mai satioase. Astfel ca vei dispune de mai multa energie pe parcursul zilei si nu-ti va mai fi foame atat de repede.

6. Alege laptele de soia in locul celui de vaca. Laptele de soia nu contine colesterol sau hormoni si are un continut foarte scazut de grasimi saturate. De asemenea, contine substante benefice sanatatii si ajuta la absorbtia calciului, vitaminei D si B6 si chiar a unor antioxidanti cum ar fi: vitamina A, C si E.
7. Pentru desert, alege serbeturile naturale de fructe in locul inghetatei. Fructele confiate nu contin grasimi si colesterol si au mai multe fibre. De asemenea, sunt pline de antioxidanti (vitamina A si C) si contin substante benefice starii de sanatate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

AdSense